Arendalsuka 2023 - Regler for åpen deling av data - til hjelp eller hinder?

Tilgang til forskningsdata er avgjørende for samfunnet, men krever styring og regulering. Hvordan kan Norge sikre riktig grad av åpenhet, beskyttelse og bruk av data? Vil mer åpen deling av data komme samfunnet til gode? 

Program: 

10:00 - 10:05 Velkommen - Trygve Brautaset (Leder for Senter for digitalt liv Norge og nestleder i Bioteknologirådet) 
 
10:05 - 10:10 Innledning og noen refleksjoner om regler for åpen deling av forskningsdata - Margareth Hagen (Rektor ved Universitet i Bergen) 
 
10:10 - 10:20 Presentasjon - Ingeborg Winge - Hvorfor krever forskningsdata mer enn bare teknisk infrastruktur

10:20 - 11:20 
Diskusjon/Samtale:
 
Moderator: Martin Gundersen (Skrivende vaktsjef i NRKbeta)
 
Paneldeltakere:
  • Sunniva Aagaard (Seniorrådgiver ved Miljødirektoratet)

  • Ana Delgado (Førsteamanuensis i Vitenskaps- og teknologistudier, Universitetet i Oslo)

  • Bjørn Remseth (Visepresident i Elektronisk forpost Norge - EFN) 

  • Benedicte Løseth (Områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Norges Forskningsråd)

  • Ragnhild Holst (Seniorrådgiver i avdeling for helserett og bioteknologi i Helsedirektoratet)

  • Ole Kristian Tørresen (Forsker ved senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) ved Universitetet i Oslo)

 

Se sendingen direkte på nett i videoruten nedenfor.

 
 

Informasjon om personer i programmet


Trygve Brautaset

Trygve Brautaset er Professor i syntetisk biologi og har forskningsfokus innenfor mikrobiell molekylærbiologi. Brautaset er prosjektleder for tre pågående ERA prosjekter. Brautaset er også leder for Senter for digitalt liv Norge, nestleder i Bioteknologirådet og styremedlem i bioteknologibedriften Vectron Biosolutions. 

 


Foto/ill.: 
Eivind Senneset, UiB

Margareth Hagen

Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Margareth Hagen, er professor i italiensk litteratur, og har bred organisasjons-og ledererfaring fra UiB. Hun har blant annet vært forskningsleder for Institutt for fremmedspråk og ledet likestillingskomiteen ved UiB. Hagen var dekan for Det humanistiske fakultet fra 2013-2017. Våren 2021 ble Margareth Hagen valgt til rektor for den neste fireårsperioden fra august 2021 – august 2025.


Ingeborg Winge

Ingeborg Winge er seniorrådgiver på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen og Node-koordinator i Elixir Norge. Winge har lang erfaring med infrastrukturutvikling og i Elixir Norge initierer og håndterer hun nettverk med interessenter både lokalt og internasjonalt. Her spiller hun også  en viktig rolle i finansieringsforslag og har tilsyn med ELIXIR Norges portefølje av eksternt finansierte prosjekter. Ingeborg leder prosjektstyring og rapportering i sentrale initiativer som ELIXIR3 og BioMedData. Hennes ansvarsområder inkluderer også etterforskning, rapporter og aktiv deltakelse i tematiske arbeidsgrupper på tvers av Europa


 

Martin Gundersen

Martin Gundersen er skrivende vaktsjef i NRKbeta og spesielt opptatt av skjæringspunktet mellom teknologi og samfunn. Ved siden av sivilingeniørstudiene ved NTNU var han også redaktør for Under Dusken.

Kredit foto: Marius Arnesen

 


Sunniva Aagaard

Sunniva Aagaard er seniorrådgiver ved Miljødirektoratet.
Hun er norsk kontaktpunkt for Nagoya-protokollen om tilgang til genetiske ressurser og en rimelig og likeverdig fordeling av fordeler som følger av utnyttingen av disse. Hun har jobbet i direktoratet med implementering av DNA strekkoding i kartlegging og overvåkning av miljøet, såkalt miljø-DNA samt oppgaver på fremmede arter og regulering av handel med truede arter siden 2010.
Hun har doktorgrad i plantesystematikk fra Uppsala universitet.
Kredit foto: Miljødirektoratet

 


Ana Delgado

Ana Delgadoer førsteamanuensis i Vitenskaps- og teknologistudier på Universitetet i Oslo, og har bakgrunn fra sosialantropologi.

Delgados forskning er opptatt av vitenskapens og teknologiens offentlige dimensjoner. Forskningen hennes kombinerer innsikter fra STS, sosialantropologi og politisk teori.

Arbeidet hennes har først og fremst tatt for seg biovitenskapene, fra overføring av biologisk mangfold til biologisk data. Hun har sett på hvordan bioobjekter - som frø og mikroorganismer - stabiliseres, legitimeres og offentliggjøres. Forskningen hennes har vært opptatt av kunnskap og teknologipolitikk i institusjonelle omgivelser og i politiske konstellasjoner som økologibevegelsen og Do It Yourself Biology-nettverk.

Ana sin nåværende forskning er fokusert på forskjellige former for åpen vitenskap med særlig fokus på praksiser for deling og infrastruktur-skaping. Dette inkluderer en kritisk tilnærming til bioøkonomien, og hvordan innovasjon produseres ikke bare i hverdagslig forskning og markedspraksis, men også i aktivisme og grasrotengasjement med teknologi. Ana sitt arbeid har også vært opptatt av hvordan ulike fremtider blir iverksatt i samtiden, spesielt gjennom infrastruktur og bio-design.


Bjørn Remseth

Bjørn Remseth er visepresident i Elektronisk forpost Norge - EFN, og er ansatt i et stort internasjonalt selskap hvor han jobber med programvareutvikling. Han har utdannelse som cand. scient. i informatikk ved Universitetet i Oslo og har vært medlem av EFN helt fra starten og har vært styremedlem det meste av tiden.

Les mer om Bjørn Remseth og EFN her. 


Benedicte Løseth

Områdedirektør - Forskningssystemet og internasjonalisering i Norges forskningsråd.

Løseth har hovedfag i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen og en mastergrad i ledelse fra NHH. Hun har tidligere vært seksjonsleder for høyere utdanning og forskning ved Norsk senter for forskningsdata, seksjonssjef i Bergen kommune og direktør ved forsknings- og innovasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen. Løseth har bred ledererfaring fra flere sektorer og god kunnskap om forsknings-, innovasjons- og høyere utdanningssystemet, og har i ulike roller jobbet i skjæringspunktet mellom politikk, forvaltning og forskning.


Ragnhild Holst 

Ragnhild Holst er seniorrådgiver i avdeling for helserett og bioteknologi i Helsedirektoratet. Hun er prosjektleder i Helsedirektoratets utredning av genomsenter og registerløsninger for genomdata, og jobber også med spørsmål om helseopplysninger, personvern og kunstig intelligens. Hun er en av Norges representanter i EU-samarbeidet 1+ Million Genomes som går ut på lage et felles europeisk rammeverk for utveksling av humane genomdata. Hun har master i rettsvitenskap fra UiT og har tidligere arbeidet hos Statsforvalteren i Oslo og Akershus, FHI og Helse- og omsorgsdepartementet.


Ole Kristian Tørresen 

Ole Kristian Tørresen er forsker ved senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) ved Universitetet i Oslo og har en doktorgrad i komparativ genomikk. Ved UiO jobber han på prosjektet EBP-Nor som har som mål å sekvensere og katalogisere genomene til alle eukaryote arter i Norge, estimert til 45 000 arter. Sammen med andre internasjonale prosjekter som EBP, VGP og DToL er planen gjøre det samme for alle eukaryote arter på Jorda innen en 10-års periode.  Ved å vite og å forstå det komplette DNAet til alle arter på Jorda vil det ikke bare føre til fundamental ny innsikt innen biologi, biodiversitet og vår evne til å ta vare på liv, men også gi et omfattende blikk inn i naturens verktøy for fremtidig bioteknologi for å gi menneskeheten mat, medisinsk behandling, medisiner, vaksiner, biodrivstoff og biomaterialer. All data som blir produsert i EBP-Nor vil fortløpende bli publisert åpent tilgjengelig for alle på internasjonale databaser.


 

 

Om Senter for digitalt liv Norge.

Senter for Digitalt Liv Norge (DLN) er et nasjonalt senter for tverrfaglig bioteknologisk, forskning, utdanning og innovasjon drevet av UiO, UiB, NTNU, NMBU, UiT, SINTEF og OUS med bevilgning fra Forskningsrådet. Andre finansieringsperiode (DLN 2.0) er fra februar 2021 til og med januar 2026. Senteret har tilknyttede forskningsprosjekter fra forskningsinstitusjoner over hele landet. Les mer om senteret og forskningsprosjektene på  www.digitallifenorway.org/norsk/.

Senterets arbeid er organisert i fem kompetanseområder: data og modeller; ansvarlig forskning og innovasjon (responsible research and innovation/RRI); innovasjon og industrisamarbeid; utdanning og karriereutvikling; og kommunikasjon og internasjonalisering. Senteret drives av en kompetansehub som består av ansatte i Operational Management Team (OMT) med seniorrådgivere ved UiO, UiB og NTNU; Scientific Director; og et ‘Expert Task Force’ med professorer/seniorforskere fra de sju vertsinstitusjonene.

 

Om ELIXIR Norge

ELIXIR Norge er en nasjonal node av ELIXIR, den pan-europeiske infrastrukturen for biologisk informasjon, som støtter forskning innen livsvitenskap og dens anvendelse innen medisin, miljø, bioindustrien og samfunnet.

ELIXIR Norge blir finansiert av Norges forskningsråd, og bygger på den norske bioinformatikkplattformen, som har levert støtte og verktøy for norsk livsvitenskapelig forskning i nesten to tiår.

 

Om NTNU Bioteknologi

NTNU Bioteknologi er ett av tre program for Muliggjørende Teknologier ved NTNU, hvis formål er å bidra til å utvikle nye næringer, produkter, og samfunnsløsninger. Dette satsningsområdet har finansiering gjennom NTNUs strategiske midler 2011-2023, og fokuserer på utstrakt tverrfaglig samhandling mellom livsvitenskapene, matematiske disipliner og ingeniørvitenskap for å danne grunnlaget for fremtidens bioteknologier.

Publisert 29. mars 2023 14:57 - Sist endret 10. aug. 2023 15:43